»

mei 26

Mallen en Gieten – maatwerk is belangrijk

Hoe werkt dit precies

MALLEN

Gips is een product dat ook als hulpstof grote waarde heeft,maar het eindresultaat is niet geschikt voor buiten. Toch kan een gipsmodel,als het goed behandelt wordt,jaren bewaard blijven. Tegenwoordig maken wij onze mallen van epoxyhars,dit is een soort kneedbare polyester. Omdat dit een plastic is het beter waterwerend is. Ook heeft het als voordeel dat,waneer je grotere mallen moet maken,het behoorlijk lichter is, De bedoeling is dat het beeld zonder probleem meerdere malen gegoten kan worden. Wij maken mallen voor beelden,of andere driedimensionale objecten tot ong een 60 cm in diameter. Dit in verband met onze eigen giet capaciteit,

GIETEN

Brons bestaat uit een legering van meest koper, met wat zink, tin en lood,en wordt gesmolten op een temperatuur van ongeveer 1300 graden, afhankelijk van de legering.De gietkroes is van moeilijk smeltbaar materiaal gemaakt (zuiver grafiet). Het brons koelt snel af van 1300 naar 1000 graden Celcius. Er moet gegoten worden op een temperatuur tussen 1000 en 850 graden Celcius. Als het vloeibare brons verder af zou koelen dan wordt het risico groot,dat de mal niet goed volloopt. De beelden worden nu gegoten.

BIJWERKEN

Het beeld wordt schoongemaakt, door zandstralen, hogedruk spuiten en staalborstels. De giet en luchtkanalen die ook van brons zijn, en de koperen of roestvrije spijkers worden afgezaagd. Alle andere oneffenheden worden weggevijld of weggeslepen.”Dit wordt het sicileren van het beeld genoemd”. De plekken waar de gietkanalen hebben gezeten worden samen met alle andere gaatjes dichtgelast. Daarna worden de lasnaden bijgewerkt.
De bedoeling van een gegoten stuk is natuurlijk om het zo perfect mogelijk gegoten te krijgen.Dit is nog altijd erg lastig. Bijwerken is hierdoor meestal nodig,na het bijwerken zult u niks meer zien van het bijgewerkte.

Mocht je interesse hebben in een opleiding bijwerken, check dan onderstaande video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>